Najlepszy sposób na usunięcie plam z czekolady

W usuwaniu plam z czekolady najważniejsze jest to, aby zawsze używać zimnej wody. Ciepła lub gorąca woda sprawi, że plama wniknie jeszcze głębiej.

 

Masz gdzieś czekającą na usunięcie plamę z czekolady? Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami:

 

  1. Delikatnie zeskrob nadmiar czekolady.
  2. Wywróć ubranie na lewą stronę i polej plamę od lewej strony zimną wodą.
  3. Polej plamę płynnym detergentem do prania Persil® i pozostaw na około pięć minut. Enzymy zawarte w detergencie zaczną rozpuszczać plamę.
  4. Namocz ubranie przez 10–15 minut w zimnej wodzie, co kilka minut delikatnie pocierając plamę, aż całkowicie zniknie.
  5. Dokładnie spłucz zimną wodą miejsce, gdzie znajdowała się plama.
  6. Upierz w niskiej temperaturze zgodnie z instrukcjami na metce. Ze względu na nadzwyczajną skuteczność w walce z wyjątkowo uporczywymi plamami warto w takiej sytuacji wypróbować płyn Persil® Hygienic Cleanliness.
  7. Wysusz ubranie na wolnym powietrzu. Sprawdź, czy plama całkowicie zniknęła. W przeciwnym razie powtórz powyższe czynności.

 

Usuwanie plam z mleka czekoladowego

Rodzice małych smakoszy mleka czekoladowego z pewnością wiedzą, jak trudno usunąć plamy z tego napoju. Oprócz trudności w usuwaniu takie plamy charakteryzują się też niezbyt przyjemnym zapachem. Na szczęście metoda usuwania takich plam, nawet po zaschnięciu, jest podobna do opisanej powyżej: odsącz nadmiar mleka, zmocz w wodzie, polej płynem, namocz, spłucz i upierz zgodnie z instrukcjami na metce. Wysusz na wolnym powietrzu i sprawdź, czy plama zniknęła. W przeciwnym razie powtórz cały proces. Pamiętaj, aby podczas usuwania plam z mleka czekoladowego także używać zimnej wody.

Kliknij START, aby odsłuchać

Your browser does not support HTML5 <AUDIO> element. Download audio.